Kërpusha

Kërpusha 1

Kërpusha  (Ixodida) janë arachnids, zakonisht 3 – 5 mm të gjatë, pjesë e Parasitiformes superorder. Së bashku me marimangat, ato përbëjnë nënklasën Acari. Kërpusha  janë parazitë të jashtëm, që jetojnë duke ushqyer gjakun e gjitarëve, zogjve, dhe nganjëherë zvarranikët dhe amfibët. Llojet e evolucionit nga periudha Kretace, forma më e zakonshme e fosilizimit është zhytja e qelibarit. Kërcitjet shpërndahen gjerësisht në të gjithë botën, veçanërisht në klimat e ngrohta dhe të lagështa.

Pothuajse të gjitha rriqrat i përkasin njërës prej dy familjeve kryesore, Ixodidae ose rriqrave të fortë, dhe Argasidae ose rriqrave të butë. Të rriturit kanë trup ovoid ose dardhë, të cilat bëhen të gdhendura me gjak kur ushqehen, dhe tetë këmbë. Përveç që kanë një mburojë të fortë në sipërfaqet e tyre dorsale, rriqrat e fortë kanë një strukturë të ngjashme me sqepin në pjesën e përparme që përmban gypat e gojës, ndërsa rriqrat e butë i kanë gojët e gojës në pjesën e poshtme të trupave të tyre. Të dy familjet lokalizojnë një host të mundshëm nga erë ose nga ndryshimet në mjedis.

Tiket kanë katër faza në ciklin e tyre të jetës, përkatësisht vezët, larvat, nimfat dhe të rriturit. Kikirat e Ixodid kanë tre pritës, duke marrë të paktën një vit për të përfunduar ciklin e tyre të jetës. Këpushat Argasid kanë deri në shtatë faza nymfale (instars), secila prej tyre kërkon një vakt gjaku. Për shkak të zakonit të tyre të marrjes së gjakut, rriqrat janë vektorë të shumë sëmundjeve që prekin njerëzit dhe kafshët e tjera.

Email

Adresa

to top