MIZA

Miza 1

Mizat janë insekte të rendit Diptera .  Insektet e këtij urdhri përdorin vetëm një
palë krahë të vetme për të fluturuar pasi krahet e tjere kanë evoluar në organe
mekanike të avancuara të njohura si halteres të cilët veprojnë si sensorë me
shpejtësi të lartë të lëvizjes rrotulluese dhe lejojnë që diterët të kryejnë
lëvizje akrobatike të përparuar. Diptera është një rend i madh që përmban rreth
1.000,000 lloje, përfshirë mizat e kalit, mizat e vinçave, hoverflies dhe të
tjerët, megjithëse janë përshkruar vetëm rreth 125,000 specie. 

 

Mizat kanë një kokë të lëvizshme, me një palë sy të mëdhenj të përbërë dhe pllaka goje të dizajnuara (mushkonja, mizat e zeza dhe mizat hajdut), per te shpuar dhe thithur . Rrotullimi i krahëve të tyre u jep atyre një manovrim të madh gjatë fluturimit, dhe kthetrat dhe mbeshteteset  në këmbët e tyre u lejojnë atyre të ngjiten në sipërfaqe të lëmuara. Mizat i nënshtrohen metamorfozës së plotë; vezët janë hedhur në burimin ushqimor të larvave dhe larvat, të cilave u mungojnë gjymtyrët e vërteta, zhvillohen në një mjedis të mbrojtur, shpesh brenda burimit të tyre ushqimor. Pupa është një kapsulë e ashpër nga e cila del i rrituri kur është gati ta bëjë këtë; mizat kryesisht kanë jetë të shkurtër si të rriturit.

Diptera është një nga urdhrat kryesorë të insekteve dhe ka një rëndësi të konsiderueshme ekologjike dhe njerëzore. Mizat janë polenizues të rëndësishëm, së dyti vetëm për bletët dhe të afërmit e tyre Hymenopteran. Mizat mund të kenë qenë ndër polenizuesit evolucionarisht të hershëm përgjegjës për pllenimin e hershëm të bimëve. Mizat e frutave përdoren si organizma model në hulumtim, por më pak dashamirës. Mizat mund të jenë bezdi sidomos në disa pjesë të botës ku ato mund të ndodhin në një numër të madh, duke gumëzhitur dhe vendosur në lëkurë ose sy për të kafshuar ose për të kërkuar lëngje. Mizat më të mëdha siç janë mizat në det dhe krimbat e vidhave shkaktojnë dëme të konsiderueshme ekonomike për bagëtinë. Larvat e blloqeve, të njohura si butë, dhe larvat e tjera dipterane, të njohura në përgjithësi si gaforje, përdoren si karrem peshkimi dhe si ushqim për kafshët mishngrënëse. Ato përdoren gjithashtu në ilace te mjekesise popullore për të pastruar plagët.

Email

Adresa

to top