Buburreca

Buburreca 1

Buburrecat janë insekte të rendit Blattodea, i cili gjithashtu përfshin termite. Rreth 30 specie kacabu nga 4600 janë të lidhura me habitatet njerëzore. Rreth katër specie njihen mirë si dëmtuesit.

Buburrecat janë një grup i lashtë, që daton të paktën për sa i përket periudhës Karbonifer, rreth 320 milion vjet më parë. Ata paraardhës të hershëm megjithatë kishin mungesë të ovipositorëve të brendshëm të roaches moderne. Buburrecat janë insekte disi të përgjithësuar pa përshtatje të posaçme si gjiri i thithjeve të aphids dhe mete të tjera të vërteta; ata kanë përtypur gojë dhe ka të ngjarë nga insektet më primitive të gjalla të neopteranit. Ata janë insekte të zakonshëm dhe të guximshëm dhe mund të tolerojnë një gamë të gjerë të mjediseve nga të ftohtit Arktik në nxehtësinë tropikale. Buburrecat tropikale shpesh janë shumë më të mëdha se speciet e buta, dhe, në kundërshtim me besimin popullor, të afërmit e zhdukur kacabujtë dhe ‘roachoids’ të tilla si Archimylacris Carboniferous dhe Permian Apthoroblattina nuk ishin aq të mëdha sa speciet më të mëdha moderne.

 

Disa lloje, të tilla si gjelbërimi gjelbërues gjerman, kanë një strukturë të hollësishme shoqërore që përfshin strehimin e përbashkët, varësinë sociale, transferimin e informacionit dhe njohjen e farefisit. Buburrecat janë shfaqur në kulturën njerëzore që nga lashtësia klasike. Ato përshkruhen në mënyrë popullore si dëmtuesit e ndotur, megjithëse pjesa më e madhe e specieve janë jo-sulmuese dhe jetojnë në një gamë të gjerë habitatesh në të gjithë botën.

Email

Adresa

to top