Miu

Brejtës 1

Miu është një gjitar i vogël që i perket rendit të brejtësve. Lloji më i njohur i miut është a i miut të zakonshëm shtëpiak (Mus musculus). Në disa vende, lloje të caktuara të minjeve të fushës janë gjithashtu të zakonshëm. Ky brejtës është ngrënë nga zogj të mëdhenj të tillë si skifterët e shqiponjat. Ata janë të njohur për të pushtuar shtëpitë për ushqim dhe strehim herë pas here.

Edukate fillim është në rreth 50 ditë të moshës në të dy femra dhe meshkuj, edhe pse femrat mund të kenë estrus tyre të parë në 2540 ditë. Minj janë të raundit polyestrous dhe race vit; ovulacionit është spontan. Kohëzgjatja e ciklit estrous është 45 ditë dhe estrus vetë zgjat rreth 12 orë, që ndodhin në mbrëmje. Smears vaginale janë të dobishme në matings kohë për të përcaktuar fazën e ciklit estrous. Çiftëzimit është zakonisht nate dhe mund të konfirmohet nga prania e një plug copulatory në vaginë deri në 24 orë pas ndërzimit. Prania e spermës në një shpifje vaginale është gjithashtu një tregues të besueshëm të çiftëzimit.

 

Minj Femra vendosur së bashku kanë tendencë për të shkuar në anestrus dhe nuk e ciklit. Në qoftë se të ekspozuar ndaj një mouse mashkull ose feromonet e një mouse mashkull, shumica e femrave do të shkojë në estrus në rreth 72 orë. Ky lloj sinkronizimi të ciklit estrous është i njohur si efekt Whitten. Ekspozimin e një mouse race kohët e fundit në feromonet e një miu të çuditshme mashkull mund të parandalojnë ngulitje (ose pseudopregnancy), një fenomen i njohur si efekt Bruce.

Periudha mesatare shtatzënësi është 20 ditë. Një estrus pjellore ndodh pas lindjes 14-24 orë pas pjellje, dhe prodhimin e qumeshtit të njëkohshme dhe zgjat 3-10 ditë ngjizje shtatzënësi për shkak të transplantim vonuar. Madhësia mesatare e mbeturinave është 10-12 optimal gjatë prodhimit, por është shumë tendosje të varur. Si një rregull i përgjithshëm, i natyrshëm minj kanë tendencë të kenë periudha më të gjata shtatzënësi dhe litra më të vogla se minj outbred dhe hibrid. Të rinjtë janë të thirrur pups dhe peshojnë 0,5-1,5 g (0,018-0,053 ons) në lindje, janë hairless, dhe kanë qepallat mbyllur dhe veshët. Kanibalizëm është e pazakontë, por femrat nuk duhet të jenë të shqetësuar gjatë pjellje dhe për të paktën 2 ditë pas lindjes. Pups janë zvjerdhur në 3 javë të moshës, peshës ia ndau gjinin është 10-12 g (0,35-0,42 ons). Nëse estrus pas lindjes nuk është shfrytëzuar, femër rifillon çiklizmit 2-5 ditë post-ia ndau gjinin.

Minj porsalindur mashkull dallohen nga femrat porsalindur duke u shënuar distancë më të madhe anogenital dhe papilla të mëdha gjenitale në mashkull. Kjo është kryer më së miri duke hequr bishtin e littermates dhe krahasuar perineums.

Email

Adresa

to top