Brumbulli

Brumbull 1

Beetles janë një grup i insekteve që formojnë rendin Coleoptera, në Endopterygota superorder. Palë e tyre të përparme të krahëve janë ngurtësuar në rastet e krahëve, elytra, duke i dalluar ato nga shumica e insekteve të tjera. Coleoptera, me rreth 400,000 specie, është më e madhja nga të gjitha urdhërat, që përbën pothuajse 40% të insekteve të përshkruara dhe 25% të të gjitha formave të njohura të jetës së kafshëve; speciet e reja zbulohen shpesh. Më e madhja nga të gjitha familjet, Curculionidae (weevils), me rreth 83,000 lloje anëtare, i përket këtij urdhri. Të gjendura në pothuajse çdo habitat, përveç detit dhe rajoneve polare, ato bashkëveprojnë me ekosistemet e tyre në disa mënyra: brumbujt shpesh ushqehen me bimë dhe kërpudha, shkatërrojnë mbeturinat e kafshëve dhe bimëve dhe hanë jovertebrorët e tjerë.

Disa lloje janë dëmtues seriozë bujqësorë, siç është brumbulli i patates së Kolorados, ndërsa të tjerët si Coccinellidae (zonjat e zonjës ose zonjë) hanë aphids, insekte në shkallë, thrips dhe insekte të tjera që thithin bimë që dëmtojnë të mbjellat. Beetles zakonisht kanë një ekzoskelet veçanërisht të vështirë duke përfshirë elytra, megjithëse disa të tilla si brumbujt e rove kanë elyra shumë të shkurtra ndërsa beetles flluskë kanë elytra më të butë.

Anatomia e përgjithshme e një brumbulli është mjaft e njëtrajtshme dhe tipike për insektet, megjithëse ekzistojnë disa shembuj të risive, siç janë përshtatjet në brumbujt e ujit, të cilët bllokojnë flluskat e ajrit nën elytra për t’u përdorur ndërsa zhyten. Beetles janë endopterygotes, që do të thotë se ato pësojnë metamorfozë të plotë, me një seri ndryshimesh të dukshme dhe relativisht të mprehta në strukturën e trupit midis shtrëngimit dhe bërjes së të rriturve pas një faze relativisht të palëvizshme të pupilave. Disa, të tilla si brumbujt e mprehtë, kanë një dimorfizëm të theksuar seksual, meshkujt posedojnë mandibula të zmadhuara jashtëzakonisht shumë, të cilat i përdorin për të luftuar meshkujt e tjerë. Shumë brumbuj janë aposematic, me ngjyra të ndritshme dhe modele paralajmërojnë për toksicitetin e tyre, ndërsa të tjerët janë imitues të padëmshëm Batesian të insekteve të tilla. Shumë brumbuj, përfshirë ato që jetojnë në vende me rërë, kanë një kamuflazh efektiv. Beetles janë të spikatur në kulturën njerëzore, nga shamitë e shenjta të Egjiptit të lashtë deri te arti i beetleing dhe i përdorin si kafshë shtëpiake ose insekte luftarake për argëtim dhe lojëra të fatit. Shumë grupe të beetle janë me ngjyra të ndritshme dhe tërheqëse duke i bërë ato objekte të grumbullimit dhe shfaqjeve dekorative. Mbi 300 lloje përdoren si ushqim, kryesisht si larva; speciet e konsumuara gjerësisht përfshijnë krimbat e vaktit dhe larvat e beetle rhinoceros. Sidoqoftë, ndikimi i madh i brumbujve në jetën e njeriut është si dëmtuesit bujqësorë, pyjet dhe kopshtari. Dëmtuesit seriozë përfshijnë gjelbërimin e pambukut, beetle-pataten e Kolorados, brumbullin e arrës së arrës së arrës së arrës së kokosit dhe beetle pishën malore. Sidoqoftë, shumica e brumbujve nuk shkaktojnë dëme ekonomike dhe shumë, të tilla si beetles zonja dhe brumbuj të njomë janë të dobishëm duke ndihmuar në kontrollin e dëmtuesve të insekteve.

Email

Adresa

to top